Konsultant za bezbednost od požara i eksplozija eksplozivnih smeša ... Autor SRPS TP 21 i više drugih propisa .. Možete me pozvati telefonom od 10 do 22 h ili napisati meil. Za savet meilom budite konkretniji u opisu (lokacija, predhodni postupci, po potrebi crteži i dr,). Možete i odavde otvoriti blog o standardima požarne bezbednosti i Forum linkovi su dati niže. Napr. u blog Forum možete ući klikom miša na to ime bloga - dato ispod slike knjige Glosar (dato niže u osnovnoj koloni).

понедељак, 23. март 2020.

Požar - 6 pognulih, Novi Beograd , Milutina Milankovića 110

Poštovani čitaoci
Već mnogo godina (42.) se bavim profesionalno požarima i znam da je davno bilo toliko mrtvih i povređenih (jedna osoba s težim opekotinama)  a da je javnost tako olako prelazi preko ovakvog događaja ... ne može to da se pravda ni pandemijom virusa i velikom brigom i poslovima koje država i svi mi imamo oko nje.
Kako je o ovom požaru (koji se dogodio 21 marta oko 4 h ujutru, dok je još bio mrak) malo pisano u novinama, pokazano na TV.  dan dva i to kratko i neozbiljnom a kako nema bar prvih službenih informacja u medijima potrebno je razumeti da neću reći nešto novo o samom događaju - kome nisam ni prisustvovao,  niti obišao zgradu .. čuo svedoke, pa ni razgovarao s bilo kim od stručnih lica, gasilaca/spasilaca, a ni povređenih.  Ipak mislim da ima potrebe da se nešto istakne.

Tri veće medijske firme (Kurir, Blic, TV N1)  su poslale neke priučene reportere koji nisu ispoštovali ni prvo pravilo novinarstva .. da pišu po obrascu  Gde . ko.  šta ...  Dakle navode bul. Milutina Milankovića...  a kako je to duža ulica ima dosta kućnih brojeva ... iz drugih izvora se jedva može naći da je događaj bio na adresi s kućnim brojem 110.  Svi su naveli podatak da je to jedna od ''televizorki'' ...  to bi moglo da ima značaja za prenos požara naviše jer betonski okvir oko prozora bi mogao da odmakne plameni jezik na fasadi i za koji minut odloži prenos požara naviše i bočno, ali se vidi da na fasadi ima i balkona i to i otvorenih i zatvorenih -
       Dakle požar je počeo i spolja snimljen i pre svitanja (oko 4 h)
Po slici na prozoru levo plameni jezik  je visine preko 2,5 m - dakle visine koja odgovara jakom požaru unutra sa velikom gasifikacijom gorivih materija koje i na prozoru još jako plameno gore  (dakle u prostoriji je neobično mnogo gorivih materijala): veliki plamen desno pokazuje retku situaciju gde se plameni jezici sa 3 (!) prozora spajaju u jedan veliki plaman (dakle u tim prostorijama je bilo izuzetno mnogo gorivom materijala brze gasifikacije i veće toplotne moći  

Snimljeno kad je požar praktično ugašen. Neki su naveli da je požar počeo na 7-mom spratu  (''Kurir'') pa da se preneo na 8 i 9 .. neki da je počeo na 8-mom pa se preneo na 7-mi (dakle naniže) i na 9-ti (naviše): Novine navode da je požar gasilo 30 vatrogasaca sa 11 vozila  (niko ne navodi koje vrste su ta vozila - važno koliko je za rad na visini?), kads u stigla itd.. 

Na jednom snimku se vidi samo jedna zglobna platforma za gašenje na visini  a snimatelj navodi da je došla tek 2.5 sata posle početka njegovog snimanja. Na snimcima se vidi nekoliko navalnih vozila. 

Ovo je jedan od retkih požara u Beogradu koji se ''oteo'' - izašao iz stana i potpuno zahvatio i stanove iznad ali i bočne stanove  (ukupno 5 stanov) . Dugi niz godina gasioci/spasioci Begrada su stizali dovoljno rano na požar u gradskom području - dok je još manje ili srednje snage i uspevali da ga lokalizuju u jednom stanu - nekad je malo zahvatio i jedan gornji ali ne i ceo stan, a ne pamti se da se širio i bočno u susedne stanove. Ova zgrada je projektovana i izgrađena u vreme kada su stanovi uveliko izgrađivani tako da se stan odvajao od susednog na istoj etaži tako da se požar ne prenese kroz zidove u trajanju od 90 minuta. Slabija mesta su bliska ulazna vrata  stanova i bliski prozori (što ovde ne bi trebao da je slučaj). Kako se na slici vidi (po pravcu  kretanja dima)  nije duvao vetar pa da zanosi plamen  (bočno)   

Novinari kao po  pravilu i posle bar pola veka istog odgovora (da će tek istraga dati verovatan uzok i opisati scenario događaja) i dalje praveći se nevešti traže još dok se požar nije ni ugasio neku eksklizivnu vest, pa i izmišljaju na osnovu nekih svojih oskudanih znanja -šta bi mogao biti uzrok požara.  
Za stručnjake  ovaj požar zahteva detaljnu istragu i pisanje i objavljivanje studije slučaja - dovoljno je veliki da se studija objavi i na internetu i u stručnim časopisima u inostranstvu. Važna je činjenica da su mrtvi nađeni u 3 stana (3 + 2 +1) ... dakle jesu to noćni sati, mrak i ljudi spavaju dok se plamen i dim šire (kako se kretao dim u stepeništu?)  ali nikavog alarmiranja nije bilo a takva zgrada je morala da ima makar ručnu dojavu požara  da prvi koji oseti dim alarmira stanare. (danas bi takve nove zgrade trebale da imaju i automatsku dojavu požara) 
Dakle tu ima šta da se detaljno analizira i o tome stručnjaci državne služe bi morali da odrade svoj posao savesno i precizno i objave ne samo neko saopštenje već organizuju na stručnom skupu prezentaciju studije slučaja za nauk projektantima, izvođačima, onima koji su plaćeni da vode računa o održavanju zgrada, a i ostalim vatrogascima/spasiocima,  inspektorima i nadležnim funkcionerima ministrstava - nadležnog za urbanizam, planiranje i izgradnju i unutrašnje poslove Srbije.    
U svetu države koje imaju odgovornu vlast bi na ovakav događaj reagovale i ažurirale propise o izgradnji stambenih zgrada i stanova  i pooštrile odgovornost urbanista i projektanata.  U ovom slučaju -posle mnogo godina urbanisti koji su uopšte dozvolili da se prave stanbene zgrade preko 6 spratova i projektanti su verovatno pomrli - pa nema među njima ko da ogovara, ali u Beogardu se prave još znatno više zgrade od starne nesavesnih političara i njima poslušnih urbanista. 

  (Beograd nije kao neki gradovi u svetu stešnjen ... i nema potrebe da se tako gradi u visinu).  
I zbog njih  bi bilo dobro da se pronađu imena autora urbanističkog rešenja za tu i ovakve zgrade i imena projektanata -- ako vole slavu .. neka ih pamte i po kobnim greškama koje su unete kao polutempirane bombe a aktivirane i postale vatreno vidljive posle 50 godina.   


Нема коментара: